A szabad felhasználású hitelek lakásra való ráterhelése jellemző a leginkább napjainkban, hiszen ez az egyik módja nagyobb összegű tőkéhez jutáshoz, amennyiben az szükségessé válna, és a bankok is szívesen fogadják fedezetként.

A hitelválság következményeként csökken a lakáshitel felvételek száma. Inkább azok fognak ezzel a lehetőséggel élni, akik más forrásból is nagyobb hozamot tudnak szerezni, mint amekkora a jelzáloghitel kamata, vagy ha az befektetéshez, kifizetéshez szükségeltetik. Az ilyen jellegű hitelekre kedvezőbb kamatot kell fizetni és a havi törlesztő részlet, valamint a futamidő megfelelő kiválasztásával csökkenthető a kockázat.

A lakásra terhelt lakáshitel akkora legyen, amelynek visszafizetése is megoldható, mert ha rosszul választjuk meg a hitelösszeget kénytelenek leszünk áron alul értékesíteni ingatlanunkat. Több, rendelkezésre álló ingatlan esetén terheljük az alacsonyabb forgalomképességűt, így amennyiben elzálogosításra kerülne sor, a tulajdonunkban lévő jó ingatlan eladását még mindig gyorsabban megvalósíthatjuk.

Több hitelt egy ingatlanra ne terheljünk rá, főként akkor, ha jövedelemhez csak egy forrásból jutunk, hiszen a jelenlegi helyzetben ez bármikor megszűnhet, és a törlesztő részletek be nem fizetésével csak adósságaink növekednének, valamint annak a kockázata, hogy az ingatlan elzálogosítás alá kerüljön. Ha az ingatlanra bejegyzett jelzálog valamilyen hitel tartozás következménye, akkor nehezebbé válik annak majdani értékesítése, mert a jelenlegi széles kínálatban a vevők a problémamentes ingatlanokat keresik. Természetesen az ilyen jellegű hitelekkel nincsen semmi probléma, hiszen nyugaton sokkal magasabb a jelzáloghitelezési arány, ami itthon néhány éve még csak a szárnyait bontogatta, és szakértők akkor még komoly lehetőséget – és a piacon megjelenő pénzmennyiséget – láttak a jelzáloghitelezés későbbi fejlődésében.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr231493196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása