Az önkormányzatok változatlanul nem élnek az ingatlanárverések kapcsán érvényesíthető elővásárlási jogukkal. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarában nem tudnak arról, hogy árveréseiken bármelyik önkormányzat is gyakorolta volna e jogosultságát. Nem ismernek ilyen esetet a Magyar Bankszövetségnél sem. Az önkormányzatok tanácstalanok és pénztelenek.
Az elővásárlási jogra tavaly augusztus végétől nyílt ismét lehetőség, szűkebb körben, mint arra az Alkotmánybíróság által korábban megszüntetett szabályozás módot nyújtott. A mostani rendelkezések alapvetően a kilátástalan helyzetbe került lakáshiteleseken igyekeznek segíteni, hogy ne kényszerüljenek otthonaik elhagyására. A bajbajutottnak az önkormányzatnál kell jelentkeznie, amely felléphet árverési vevőként, és, mint tulajdonos, bérbe adja a megvásárolt ingatlant az adósnak.
Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke elmondta: a tavalyi mintegy 2600 ingatlanárverésből 1200 volt a sikerrel lefolytatott lakóingatlan-aukció, és mindöszsze 260 esetben lakoltatták ki az adóst az új tulajdonos kérésére. Nem tudnak arról, hogy e procedúrákon az illetékes önkormányzatok éltek volna elővásárlási jogukkal. Az elnök hozzátette: az adósok és maguk a végrehajtók is megpróbálják kivédeni a lakás elárverezését. Az érintettek valamilyen módon, gyakran az utolsó pillanatban kiegyenlítik tartozásukat, illetve részletfizetési lehetőséghez, haladékhoz jutnak. A bírósági végrehajtást kérők jelentős hányada a díjtartozások miatt fellépő közüzem, de sok a magánszemély, illetve bank, faktorcég is.
A pénzintézetek az esetek többségében végrehajtási eljárás mellőzésével értékesítik a zálogkötelezett lakóingatlanát. Kormányrendelet garantálja, hogy az önkormányzatok ilyenkor is bekapcsolódhassanak az árverésbe. Auer Katalin, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa azonban nem tud arról, hogy eddig valamelyik önkormányzat érvényesítette volna elővásárlási jogát. Ehhez rendeletet kell kidolgozniuk, s bár az ingatlan a tulajdonukat gyarapítaná, megvásárlására hitelt is kaphatnának, azt vissza kell fizetniük, ami – a leendő bérlakás-tulajdonosi szerepkörrel együtt – nem igazán ösztönző számukra.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr541663092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása