Jövőre újra reneszánszukat élhetik a befektetési alapok, akár több százmilliárd forintnyi vagyon is áramolhat ilyen befektetési formákba - vélekedik Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. A szakember szerint a fokozatosan csökkenő jegybanki alapkamat is abba az irányba mutat, hogy átrendeződnek majd a megtakarítások, 6 százalékos kamatszint mellett egyre többen gondolkodhatnak el azon, hogy kiveszik pénzüket a bankbetétekből.


Nagyjából 2008 eleje óta csökken a vagyon a magyarországi befektetési alapokban, az elmúlt szűk két évben több mint 500 milliárd forint tűnt el az alapokból. Most azonban minden jel abba az irányba mutat, hogy januártól átrendeződhetnek a lakossági befektetések, ezt segítheti elő például a jövőre bevezetésre kerülő tartós befektetési számla (tbsz) is.

Az elmúlt hónapokban nagyjából egyenletes lépésekben csökkent a jegybanki alapkamat, azonban a bankbetétek kamatai ezzel egyelőre nem tartanak lépést. "Verseny van a bankok között, nem merik olyan ütemben csökkenteni a kamatokat, ahogy az MNB vág, mert félnek attól, hogy elpártolnak az ügyfelek. A bankok árgus szemmel figyelik egymást, ki mer majd először lépni, most azonban még bevállalják az esetleges veszteséget amiatt, hogy a jegybanki alapkamat feletti kamatot ígérnek" - mondta el az mfor.hu-nak Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

A szakember szerint előbb-utóbb azonban minden bank kénytelen lesz alkalmazkodni az alapkamathoz, és ha hirtelen 6 százalék környékére esnek majd a betétek kamatai, akkor az sok ügyfelet elgondolkoztathat, mert a 20 százalékos kamatadó levonása és az infláció hatásának figyelembevétele után szinte alig marad reálérték-növekedés.

"Az, hogy melyik bank lép majd először, függhet a tőkehelyzetétől, illetve hiteleinek és betéteinek arányától, valamint tulajdonosainak profitelvárásától" - vélekedik a szakértő.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr171663026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eurosapiens.hu · http://eurosapiens.hu 2010.01.11. 09:45:51

Sajnos jellemző a magyar pénzügyi kultúrára, hogy akkor veszik ki pénzüket a kisbefektetők (a lakosságra gondolok), amikor mélyen van az árfolyam. Továbbá a válságnak volt előszele már kirobbanása előtt egy évvel is, bár idejét, mértékét nem lehetett sejteni.

Most, hogy újra erőre kaptak az alapok, beszáll majd a lakosság. De mikor is? Akkor, amikor túl vagyunk egy óriási emelkedésen, ami márciusban kezdődött, ősszel kis korrekció következett, most ismét pár hete emelkedőben vagyunk. A hazai kisbefektetők pedig a csúcson szállnak be, és majd a következő korrekció mélyén száll ki. Sajna ez a jellemző.

Úgy hisszük az eurosapiensnél, szemléletváltásra van szükség a lakosság számára is (a banki gyakorlatban alig bízhatunk...) A közismereti órák közt még mindig nincsenek alapvető gazdasági tanulmányok, holott ez elengedhetetlen.

Itthon nagyon fontos a biztonság az emberek számára. Jó lehetőség lehet a Prémium Magyar Államkötvény, amely kamata az infláció + 6%. Ez 2009 decemberében összesen 9,5 %-os kamat. Kamatadó természetesen itt is van, ahogy a befektetési alapoknál is.

www.eurosapiens.hu
süti beállítások módosítása