A tartós befektetési szerződés (TBSZ) sok szabadságot ad a hosszú távú megtakarítások kezelésében, de azt kevesen tudják, hogy a befektetőknek előre el kell dönteni, hogy betétben, vagy értékpapírban akarják tartani megtakarításaikat. Később ugyanis a két számla között nem lesz átjárás. A legfontosabb tudnivalókat Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója foglalja össze

A TBSZ keretében a bankoknál két külön számla nyitható: egy a betét jellegű megtakarítások, egy másik pedig az értékpapírok számára. A tartós befektetési számlán elhelyezett megtakarítások hozamait 3 év után a 20 helyett csak 10 százalék adó terheli, míg 5 év után a befektetés teljesen mentesül az adókötelezettség alól. A néhány pénzintézetnél már január elejétől 25 ezer forint minimumösszeggel nyitható számlára csak forintalapú eszközöket lehet bevezetni.
A befektetőknek érdemes végiggondolniuk néhány dolgot, mielőtt valamelyik pénzintézettel tartós befektetési szerződést kötnek” – hívja fel a figyelmet Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. „Mindenek előtt el kell dönteni, hogy inkább betét vagy inkább értékpapír jellegű befektetéseket szeretnének tartani. A 3 illetve 5 éves befektetések után járó adókedvezményt csak akkor lehet igénybe venni, ha a két különböző típusú megtakarítás számára nyitott számlák között később már nem mozgatják a befektetett pénzt."
A betéti számlára befizetett pénzből az adott pénzintézet által kínált bankbetétekbe lehet fektetni, az értékpapírok számára kialakított számlával pedig a legkülönbözőbb kockázatú befektetési alapok, állampapírok, kötvények és részvények is megvásárolhatóak a befektető tetszése szerint.
Az alacsony kockázatú állampapírokkal vagy pénzpiaci alapokkal a bankbetétekhez hasonló hozamszintek érhetőek el. Ám az értékpapír alapú TBSZ esetében a befektetőknek a megtakarítási évek alatt megvan az a szabadsága, hogy az alacsony kockázatú befektetéseiket akár részben, akár egészben kockázatosabb, ám magasabb hozamot ígérő befektetési alapokba vagy értékpapírokba csoportosítsák át.
A tartós befektetési számla tulajdonosai nem lesznek bebetonozva. Aki időközben meggondolja magát, és pénzt vesz ki bármelyik számláról, annak a hozam utáni 20 százalékos adót kell megfizetnie, csak úgy, mint bármely más befektetés esetében.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr151663088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ringelhann Gábor · http://www.befektetesi-megoldasok.hu 2010.07.03. 09:42:47

ha van egy cél amit el akarok érni 1-5 éven belül, én az értékpapír befektetést választom
süti beállítások módosítása