Folyik az egyeztetés a jegybank devizahitelezést korlátozó javaslatáról, a szabályozást maga a kormány fogja beterjeszteni, kérdés azonban, mikor (idén biztosan nem), és mennyire szigorú formában - derül ki Oszkó Péternek a Magyar Televízió “A szólás szabadsága” című műsorának adott nyilatkozatából. Ugyanebben a műsorban Király Júlia MNB-alelnök emlékeztetett: a jegybank 2003 óta folyamatosan jelezte a devizahitelezés kockázatait.

A pénzügyminiszter úgy vélekedett, nem szabad olyan szabályozást hozni, amely egy az egyben megöli a lakossági hitelezést, bár a korábbi fenntarthatatlan gyakorlat sem folytatható. Az időzítéssel kapcsolatban elmondta: a jövő évnél korábban nem tudja elképzelni az újraszabályozást.

Ebben a hitelfedezeti arány kevésbé vitatéma, ez akár azonnal hatályba is léphetne, hiszen a javasolt arányt jelenleg is telesítik a bankok. A törlesztés jövedelemhez viszonyított aránya annál inkább vita tárgya, a jegybank túl szigorú javaslata ugyanis feszültséget okozhat.

Oszkó Péter szerint a javasolt hiteltörlesztési korlát két-három év múlva már lehet, hogy nem lesz racionális, így akkor kell majd kialakítani a szabályozást, ha már lesz miből tartalékolnia a lakosságnak, és a tartalékolás egyúttal cél lesz. Oszkó úgy vélte, most nincs olyan mértékű hitelezés, amely kockázatokat okozna.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr791564450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása