Az európai befektetési ingatlanpiac hozamai a múlt évben 7-7,5 százalékon álltak, a magyar hozam 8,5 százalékra tehető.
A nemzetközi hálózattal működő GVA Worldwide magyarországi tagja, a GVA Robertson Hungary tizenegy európai ország kereskedelmi befektetési ingatlan piacát vizsgálta meg a társirodáinak az adatai alapján. Az általános megállapítás az volt, hogy a piac túl van a mélyponton, az elkövetkező 1-2 évben a hozamok stabilizálódása, a befektetői bizalom újjáéledése várható.

Minden európai piacon megfigyelhető - bár eltérő mértékben - hogy a múlt év harmadik negyedében megugrott a befektetési kedv az előző negyedévhez képest, ez több mint 40 százalékos emelkedést jelent a befektetési összegben.

A befektetői érdeklődés középpontjában mindenhol az első osztályú, központi elhelyezkedésű és hosszú lejáratú bérleti szerződésekkel - azaz biztos bevétellel - rendelkező termékek állnak. A skandináv országokban, Olaszországban, és a német anyanyelvű országokban kizárólag az öt éves, vagy annál hosszabb bérleti szerződésekkel rendelkező termékek iránt volt és van kereslet. Némileg árnyalja a képet Anglia, ahol a rövid lejáratú bérleti szerződésekkel rendelkező, ám jó lokációjú ingatlanok iránt is fokozódik a befektetői igény.

Magyarországon, Ausztriában és Svájcban jellemzően a külföldi intézményi befektetők vannak túlsúlyban. Olaszországban vegyesebb összetételű a befektetői kép, itt a piacot - az előbbieken kívül - a privát nyugdíjalapok uralják. Angliában mind a privát, mind az intézményi befektetői kör jelen van, akik 2008-ban még inkább eladóként és nem vevőként voltak aktívabbak. A belga és holland befektetési piacon a német alapok, illetve privát befektetők a legaktívabbak, míg a skandináv országokban a beszűkült forráshoz jutási lehetőségek miatt a készpénzes befektetők vannak túlsúlyban.

Az elemzés szerint mivel a bankok - a forrásszűke miatt - nehezen finanszíroznak ingatlan projekteket az eladás-visszabérlés konstrukció elterjedésére lehet számítani. Ennek lényege az, hogy a vállalkozás úgy juthat tőkéhez, ha olyan befektetőt talál, amely megvásárolja az ingatlanát, majd bérbe adja azt az eladó cégnek. Ilyen típusú befektetések megjelennek a privát és az állami szektorban is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr381663097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása