Októberben újra megjelennek majd a bankokban az államilag támogatott lakáshitelek. Hitelkiváltási szempontokból nem sokat várhatunk, mivel kimondottan szigorúak a feltételek.

A hitelt biztosan nyújtani fogja a legtöbb nagy bank, többen pedig egyelőre vizsgálják a helyzetet. A visszautasítók feltehetően azért mondanak nemet, mert a szigorú feltételek és az erősen korlátos költségvetési támogatás miatt üzleti szempontból a sima hitelezésnél szerényebbek a lehetőségek, így nem egyértelmű, hogy megéri-e egyáltalán az új terméket kifejleszteni.

A bankok egyelőre nem számoltak be jelentős számú érdeklődőről, bár az OTP azt mondta, hogy az igény a jogosult ügyfélkörben összemérhető lehet a korábbi lakáshitelekével (ez abszolút értelemben természetesen kevesebb érdeklődőt jelent). A roham hiányát az magyarázhatja, hogy az emberek többsége még nem ismeri az új feltételeket. Az ezzel együtt már látható, hogy a júliusban megszüntetett támogatott kölcsönöknél jóval alacsonyabb volumenre lehet számítani. Elsősorban a gyermekes fiatal párok lehetnek jogosultak, de a feltételek (a hitelt nem lehet használt lakás vásárlására és lakásbővítésre felhasználni), illetve a maximálisan igénybe vehető összeg miatt ennek a körnek is csak a töredéke lesz valóban érdekelt.

Az új támogatott hitel csak új építésű lakás vásárlására vagy építésére, illetve meglévő lakás korszerűsítésére lesz felhasználható. Budapesten és a megyei jogú városokban az értékhatár 25 millió, az ország egyéb településein 20 millió forint, kivéve ha korszerűsítésről van szó, ekkor ugyanis 5 millió forint a plafon. A megkövetelt önerő kifejezetten magas, 50 százalékos, az igényt benyújtó gyermektelenek vagy egy gyereket nevelők életkora pedig nem haladhatja meg a 35 évet, a több gyereket nevelők esetében pedig a 45 évet.

Nem csak államilag támogatott hitel lesz forintalapon

A támogatott lakáshitelek újbóli megjelenése lökést adott a bankoknak, amelyek a támogatás szigorú feltétetelei miatt piaci alapú forinthitelekkel is előállnak októberben - ebben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy a forint utóbbi hónapokban látott kilengései miatt sokan elbizonytalanodtak a devizahitelekkel kapcsolatban.

A piacon jelenleg megtalálható forintalapú lakáshitelek jellemzően 13-14 százalékos teljes hiteldíjmutatóval rendelkeznek, de a mostani, induló időszakban ennél vonzóbb megoldásokat kínálhatnak a pénzintézetek. Ilyenek lehetnek az akciós kamatok, illetve a kamatok kilengését mérséklő többéves kamatperiódusok, a kezelési költség elengedése, esetleg a jutalékok csökkentése.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr21564418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása