A bekövetkezett nemzetközi pénzügyi válság egyik fő – nyugodtan állíthatom talán, a legfőbb – kirobbantója az ingatlanok árában bekövetkezett buborékok, illetve az ezekre meggondolatlanul felvett jelzáloghitelek voltak.

A meggondolatlan vásárlásnak sok oka lehet, általában annyira meggyőzzük magunkat, hogy helyesen cselekszünk, hogy hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni az orrunk előtt lévő, nyilvánvaló buktatókat.

Egy megszokott jelenség amikor érzelmileg elkötelezetté válunk lakásvételkor. Meglehet számtalan feltétellel, igénnyel állunk neki a vásárlásnak, könnyen érzelmileg elkötelezetté válunk akár egy olyan ház iránt is, ami köszönőviszonyban sincs az eredetileg elképzelt feltételekkel, elképzelésekkel. Ilyenkor meggyőzhetjük magunkat, hogy majd átalakítjuk, magunkra szabjuk a kiszemelt ingatlant, hogy a későbbiekben már megfeleljen elvárásainknak. Ilyenkor kell feltétlen önvizsgáltot tartanunk, felmérni az átalakítással járó költségeket, azok bonyodalmait. Az ilyen jelenségek kiküszöbölésre jó ha tudjuk, hogy óriási a kínálat az ingatlan piacon. Ha úgy is érezzük, megtaláltuk álmaink lakását/házát, érdemes lehet futni még pár kört, megnézni újabb lehetőségeket, mielőtt egy akár életre szóló döntést meghozunk.

Nagy figyelmet kell szentelnünk akkor is, ha szakértők tanácsaiban keressük a választ lakásvásárlási kérdésekben. Mivel a guruk sok meggyőző érvvel tudnak előhozakodni az emelkedő, vagy éppen indokolatlanul magasnak tűnő lakásárakra, hajlamosak vagyunk vakon bízni szavukban. A probléma a jelenséggel az, hogy láncreakciót indíthat be, ahol már nem a szakértők által megjelölt indokok hajtják fel a lakásárakat, hanem maguk az egymással versengő vásárlók kezdik el a buborékot fújni
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr471564428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása