Aki deviza hitelt vett fel, tudja, hogy minden hónapban változhat a törlesztőrészlet. Viszont a másik tényező, ami ezt befolyásolja, a kamatszintek változása, vagyis a jegybanki kamatcsökkentések is hatással vannak a családi kasszára. Dacára annak, hogy a jegybankok rekord mélységbe levitték a kamatokat, itthon emelték a bankok a kamatot.

Augusztustól már törvény kötelezi a bankokat arra, hogy rögtön érvényesíteniük kell az ügyfelek szempontjából kedvező devizapiaci változásokat a törlesztőrészletekben. Viszont sajnos ezt csak az új hitelszerződésekben fogják érvényesíteni a bankok (ha nem érvényesítik, az sokkal nagyobb hátránnyal járhat a számukra).

Egyre többen a forinthitelek támogatásában látják a megoldást, míg a jegybank, a felügyelet és a kereskedelmi bankok a devizahitelezést tennék biztonságosabbá.

Valószínű, hogy a kétes hitelek nagyobb része főként kisebb összegű fogyasztási kölcsön, és kisebb hányadot képviselnek a jelzáloghitelek. Az adatokból az is jól látható, hogy míg az év elején néhány százan vagy ezren kezdeményeztek banki szerződésmódosítást, addig ma már több tízezren kérnek átütemezést.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr591564446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása