Egy olyan válságnak, mint amivel nekünk kellett találkoznunk csaknem nyílvánvaló hatási vannak az ingatlanpiacra, ezek rendre be is következtek az idő teltével.

Az elsőnek jelentkező probléma az új befektetések lankadása volt, mivel a romló gazdasági körülmények közt nagyon nehéz volt finanszírozni az új építkezéseket, és hasonló finanszírozási problémák miatt a már meglévő ingatlanokba fektetni kívánó vállalkozóknak is sokkal rosszabb lehetőségeik voltak. A 2007-es adatokhoz képest negyedére esett az ingatlanbefektetések összege, míg az új projektek összterülete is a felére esett vissza.

A következő jelenség, amely egy kicsit később jelentkezett már inkább a vásárlókra vonatkozik. Mivel egyre kevesebb volt a pénz, a bérlők és lakásvásárlók is elmaradoztak, kívárásra játszanak, így a 2007-ben még javában emelkedő bérleti díjak is csökkeni kezdtek, további területek bérlése helyett inkább a költséghatékonyság, és a meglévő bérlemények csökkentése volt jellemző. A válságnak a legnagyobb kárát azok a városok láthatták, ahol az elmúlt években az ingatlanbuborék nagyobbra fújódott. Leglátványosabb korrekcióra Varsóban és Moszkvában került sor. A bérleti díjak kivétel nélkül lefelé mozognak a régióban, 10-20 százalékos csökkenésre már Budapesten is sor került.

Bár a helyzet elkeserítő is lehetne, van okunk bizakodni a gazdasági kilátások javulásában. A gazdaság minden szektorát súlyosan visszavetette a recesszió, azonban a megszorítások érezhetően kifejtették hatásukat, 2009 harmadik negyedévében már növekvő érdeklődés volt megfigyelhető Magyarországon, nem csak az állampapírok, de az ingatlanokba való befektetési kedvben is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelzaloghitel.blog.hu/api/trackback/id/tr681493192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása